3 Mucizevi Korunma – Kurtulma Duası
Musibetlerden Kurtulmak İçin 3 Kısa Ama Müthiş Tesirli Dua
Kurtuluş Duaları: Peygamber Efendimiz’in (s.a.v.) korku ve keder zamanlarında okuduğu ve sahabelerine de okumalarını tavsiye ettiği üç müthiş tesirli dua, manevi rahatlama ve huzur bulmak için oldukça önemlidir. Bu duaların Arapça metinleri, okunuşları, anlamları ve kaynaklarını aşağıda detaylı bir şekilde ele alacağım.
Korku ve Kederden Kurtulmak İçin Okunacak Dua
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bu dua hakkında “Korku ve kederden kurtulmak isteyen kimse şu duayı okusun: ‘Yâ hayyü yâ kayyûm birahmetike esteğıysü'” demiştir. Bu duanın anlamı “Ey daima hayatta olan Hayy, bütün varlıkları ayakta tutan Kayyum! Rahmetinin hakkı için senden yardım istiyorum.” şeklindedir.
Arapça:
يَا حَيُّ يَا قَيُّومُ بِرَحْمَتِكَ أَسْتَغِيثُ
Okunuşu:
Yâ hayyü yâ kayyûm birahmetike esteğıysü
Anlamı:
Ey daima hayatta olan Hayy, bütün varlıkları ayakta tutan Kayyum! Rahmetinin hakkı için senden yardım istiyorum.
Bu dua, rivayet olarak birçok kaynağa dayanmakta olup Tirmizî’nin “Deavat” (Dua) bölümünde de geçmektedir (Tirmizî, Deavat, 3524).
Sıkıntı Zamanında Okunacak Dua
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) bir gün Hz. Ali’ye (r.a.) sordu: “Affedilmiş olsan bile söylediğin zaman Allah’ın seni affedeceği bir sözü size öğreteyim mi?” Hz. Ali “Evet ya Resulallah” deyince Peygamberimiz şu duayı okumalarını buyurdu: “Lâ ilâhe illâllahül azîmül halîm. Lâ ilâhe illâllahü rabbül arşı’l azîm. Lâ ilâhe illâllahü rabbüs semâvâtis seb’ı ve rabbül erdı ve rabbül arşil kerîm.” Bu duanın anlamı “Halim ve Kerim olan Allah’tan başka ilah yoktur. Yüce ve Büyük olan Allah’tan başka ilah yoktur. Yedi kat göklerin Rabbi ve büyük arşın Rabbi olan Allah’ı tesbih ve tenzih ederim. Alemlerin Rabbi olan Allah’a hamd olsun.” şeklindedir.
Arapça:
لَا إِلَٰهَ إِلَّا اللَّهُ الْعَظِيمُ الْحَلِيمُ
لَا إِلَٰهَ إِلَّا اللَّهُ رَبُّ الْعَرْشِ الْعَظِيمِ
لَا إِلَٰهَ إِلَّا اللَّهُ رَبُّ السَّمَاوَاتِ السَّبْعِ وَرَبُّ الْأَرْضِ وَرَبُّ الْعَرْشِ الْكَرِيمِ
Okunuşu:
Lâ ilâhe illâllahül azîmül halîm.
Lâ ilâhe illâllahü rabbül arşı’l azîm.
Lâ ilâhe illâllahü rabbüs semâvâtis seb’ı ve rabbül erdı ve rabbül arşil kerîm.
Anlamı:
Halim ve Kerim olan Allah’tan başka ilah yoktur. Yüce ve Büyük olan Allah’tan başka ilah yoktur. Yedi kat göklerin Rabbi ve büyük arşın Rabbi olan Allah’ı tesbih ve tenzih ederim. Alemlerin Rabbi olan Allah’a hamd olsun.
Bu dua, İbn Mace ve Tirmizî’nin rivayetlerinde de geçmektedir. Ayrıca Müslim’in dua ile ilgili hadisler bölümünde de yer almaktadır (Tirmizî, Deavat, 3431; İbn Mace, Dua, 3858).
Yunus Aleyhisselam’ın Duası
Peygamber Efendimiz (s.a.v.), “Sizden birinize bir musibet veya bela isabet edince Yunus Peygamber’in duasını okusun. Allah o sıkıntı ve musibeti onun üzerinden kaldırır.” buyurmuştur. Enbiya Suresi 87. ayeti kerimede Allahü Teala şöyle buyurur: “Ve zennûni iz zehebe mugâdıben fe zanne en len nakdire aleyhi fe nâdâ fiz zulumâti en lâ ilâhe illâ ente subhâneke innî kuntu minez zâlimîn(zâlimîne).” Bu ayetin anlamı ise “Zünnun’u da (Yunus) zikret! Hani öfkeli bir halde geçip gitmiş, bizim kudretimizin kendisine yetmeyeceğini zannetmişti. Sonunda karanlıklar içinde, ‘Senden başka hiçbir ilah yoktur. Seni tenzih ederim. Gerçekten ben kötü işler yapmışım!’ diyerek yalvardı.” şeklindedir.
Arapça:
وَذَا النُّونِ إِذْ ذَهَبَ مُغَاضِبًا فَظَنَّ أَنْ لَنْ نَقْدِرَ عَلَيْهِ فَنَادَىٰ فِي الظُّلُمَاتِ أَنْ لَا إِلَٰهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ
Okunuşu:
Ve zennûni iz zehebe mugâdıben fe zanne en len nakdire aleyhi fe nâdâ fiz zulumâti en lâ ilâhe illâ ente subhâneke innî kuntu minez zâlimîn(zâlimîne).
Anlamı:
Zünnun’u da (Yunus) zikret! Hani öfkeli bir halde geçip gitmiş, bizim kudretimizin kendisine yetmeyeceğini zannetmişti. Sonunda karanlıklar içinde, “Senden başka hiçbir ilah yoktur. Seni tenzih ederim. Gerçekten ben kötü işler yapmışım!” diyerek yalvardı.
Yunus Peygamber’in balığın karnında okuduğu dua ise şu şekildedir: “Lâ ilâhe illâ ente sübhâneke innî küntü minez zâlimîn.” Anlamı “Senden başka hiçbir ilah yoktur. Seni tenzih ederim. Gerçekten ben zalimlerden oldum.” şeklindedir.
Arapça:
لَا إِلَٰهَ إِلَّا أَنْتَ سُبْحَانَكَ إِنِّي كُنْتُ مِنَ الظَّالِمِينَ
Okunuşu:
Lâ ilâhe illâ ente sübhâneke innî küntü minez zâlimîn.
Anlamı:
Senden başka hiçbir ilah yoktur. Seni tenzih ederim. Gerçekten ben zalimlerden oldum.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.), Yunus’un balığın karnındaki bu duası hakkında şöyle buyurmuştur: “Sıkıntıya düşmüş ve belaya düçar olmuş hangi Müslüman bu duayı yaparsa Allah Teala mutlaka onun duasını kabul buyurur.” Bu dua, Tirmizî’nin “Deavat” bölümünde ve Ahmed b. Hanbel’in Müsned’inde de geçmektedir (Tirmizî, Deavat, 81; Ahmed b. Hanbel, Müsned, I, 170).
Bu dualar, Müslümanların manevi hayatlarında büyük bir öneme sahiptir ve korku, keder, sıkıntı gibi durumlarda okunması tavsiye edilmiştir. Peygamber Efendimiz (s.a.v.), bu duaların çok tesirli olduğunu belirtmiş ve sahabelerine de bu duaları öğretmiştir. Hadislerin kaynaklarının da bu dualarla birlikte verilmesi, bu duaların sahihliğini ve güvenilirliğini ortaya koymaktadır.
Views: 21