Bakara Suresinin Sır ve Faziletleri


Bakara Suresi Hakkında Temel Bilgiler

Bakara Suresi, toplam 286 ayet olup Medine’de on seneyi bulan bir sürede peyderpey nazil olmuştur. Mushaf tertibine göre 2, nüzul sırasına göre ise 87. suredir. İsmini, 67 ila 71. ayetlerde bahsedilen İsrâiloğulları’nın sığır kurban etme kıssasından alır.


Resûlullah (s.a.s.), Bakara Suresi’nin dinin büyük bir kısmını kuşattığını belirtmiştir. Kendisi bu sure için, “Bakara suresi, neredeyse dînin tamamını ihtivâ eder” buyurmuştur.
Kaynak: Tirmizî, Fedâilü’l-Kur’ân 2/2876


İçinde yer alan Ayetel Kürsi (Bakara, 2/255) sebebiyle Bakara Suresi’ne, Kürsi ve Kur’an’ın zirvesi olduğundan dolayı Senamu’l Kur’an adları da verilmiştir. Ayrıca hidayet nurunun parlaklığından ötürü Zehrâ ismiyle de anılır. Kur’ân-ı Kerîm’in en uzun suresi olması hasebiyle de âdeta Kur’an’ın geniş bir özeti hüviyetindedir.


Bakara Suresinin Faziletleri

1. Sihir Tesir Etmemesi İçin

Peygamber Efendimiz (s.a.s.) bu surenin önemine şu sözleriyle dikkat çeker:

“Bu sureyi okuyunuz. Zira onu okumak bereket, terki ise hasrettir. Onu okuyana sihirbazların sihri tesir etmez.”

Kaynak: Tirmizî, Fedâilü’l-Kur’ân 2/2876


2. Şeytanı Evden Uzaklaştırmak İçin

Efendimiz (s.a.s.), Bakara Suresi’nin okunduğu eve şeytanın giremediğini müjdeler:

“Evlerinizi kabirler gibi harap etmeyin. İçinde Bakara suresi okunan evde şeytan barınamaz. Hiçbir ev yoktur ki, bu sure okunduğu vakit şeytan o evden çirkin bir ses çıkararak kaçmasın. Her şeyin bir zirvesi vardır; Kur’an’ın zirvesi ise Bakara Suresi’dir. Onun içinde bir ayet vardır ki, bu ayet Kur’an’ın bütün ayetlerinin efendisidir; o da Ayetel Kürsi’dir. Bakara Suresi’ni kim evinde gece okursa üç gece, kim gündüz okursa üç gün boyunca evine şeytan giremez.”

Kaynaklar: Tirmizî, Fedâilü’l-Kur’ân 2/2876; Taberî, Câmiu’l-Beyân; Kurtubî, el-Câmi‘ li Ahkâmi’l-Kur’ân


Ayetel Kürsi (Bakara, 2/255)

Arapçası:
اللَّهُ لَا إِلَٰهَ إِلَّا هُوَ الْحَيُّ الْقَيُّومُ ۚ لَا تَأْخُذُهُ سِنَةٌ وَلَا نَوْمٌ ۚ لَهُ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الْأَرْضِ ۗ مَنْ ذَا الَّذِي يَشْفَعُ عِنْدَهُ إِلَّا بِإِذْنِهِ ۚ يَعْلَمُ مَا بَيْنَ أَيْدِيهِمْ وَمَا خَلْفَهُمْ ۖ وَلَا يُحِيطُونَ بِشَيْءٍ مِّنْ عِلْمِهِ إِلَّا بِمَا شَاءَ ۚ وَسِعَ كُرْسِيُّهُ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ ۖ وَلَا يَئُودُهُ حِفْظُهُمَا ۚ وَهُوَ الْعَلِيُّ الْعَظِيمُ

Okunuşu (Latin Harfleriyle):
“Allâhu lâ ilâhe illâ huvel-hayyul-kayyûm(u), lâ te’huzuhû sinetün velâ nevm(ün), lehû mâ fis-semâvâti ve mâ fil-ard(ı). Mendellezî yeşfe’u indehû illâ bi-iznih(î). Ya’lemu mâ beyne eydîhim ve mâ halfehüm ve lâ yuhîtûne bi-şey’in min ilmihî illâ bimâ şâe. Vesi’a kursiyyuhus-semâvâti vel-ard(ı) ve lâ yeûduhû hıfzuhumâ ve huvel-aliyyul-azîm(u).”

Meali (Türkçe Anlamı):
“Allah, O’ndan başka ilâh yoktur. Hayy (diri) ve Kayyûm (her şeyi ayakta tutan) O’dur. Kendisine ne uyuklama gelir ne de uyku. Göklerde ve yerde ne varsa O’nundur. O’nun izni olmaksızın huzurunda şefaat edecek kimdir? O, kullarının önünde ve ardında olan her şeyi bilir; onlar ise O’nun dilediği kadarından başka ilminden hiçbir şeyi kavrayamazlar. O’nun kürsüsü gökleri ve yeri kaplamıştır; bunların korunması O’na güç gelmez. O, yücedir, azamet sahibidir.”

Kaynaklar: Tefsir-i Taberî; Kurtubî, el-Câmi‘ li Ahkâmi’l-Kur’ân


3. Münafıklıktan Korunmak İçin

Efendimiz (s.a.s.), münafıklıktan beri olmanın yolunun da Bakara Suresi (ve Âl-i İmrân Suresi) okumaktan geçtiğini bildirmiştir:

“Her kim Bakara Suresi ve Âl-i İmran’ı gündüzleri okursa, akşama kadar münafıklıktan uzak olur. Her kim bu sureleri geceleri okursa, sabaha kadar münafıklıktan beri olur. Bu sureleri geceleri okuyan kimse, sanki divan kurup ibadetle meşgul olmuş gibi sevap kazanır.”

Kaynak: Tirmizî, Fedâilü’l-Kur’ân 2/2876


Ek Bilgiler ve Sonuç

Bakara Suresi, sahip olduğu kapsamlı muhteva ile Kur’an-ı Kerîm’in adeta özeti konumundadır. İmanın temel esaslarından tutun da ibadet esaslarına, ahlâkî prensiplere ve toplumsal meselelere dair çok sayıda hüküm ve hikmeti ihtiva eder. Onu okumak, ezberlemek ve evlerde sıkça tilavet etmek; bereketi çoğaltır, münafıklıktan korur, şeytanı uzaklaştırır ve sihir-büyü gibi şer odaklı etkilere karşı manevi bir kalkan işlevi görür.


Kaynaklar

  • Tirmizî, Fedâilü’l-Kur’ân
  • Taberî, Câmiu’l-Beyân fi Te’vîl’il-Kur’ân
  • Kurtubî, el-Câmi‘ li Ahkâmi’l-Kur’ân

Her müminin, içinde bulunan Ayetel Kürsi gibi son derece kıymetli ayetlerle süslü olan Bakara Suresi’ni sıkça tilavet etmesi, üzerimizdeki manevi hâli kuvvetlendirecek, evlerimize huzur ve bereketin girmesine vesile olacaktır. Allah, Kur’an’ı anlayıp yaşayan kullarından eylesin.

Views: 32

İlginizi Çekebilir:Al-i İmran Suresi: Fazileti, Özellikleri ve Önemli Ayetleri
share Paylaş facebook pinterest whatsapp x print

Benzer İçerikler

Maddi Manevi Sıkıntı Duası - 7 Gece Münacat
Maddi ve Manevi Sıkıntı Duası | 7 Gecelik Münacat
Prayers and Talismans for Unlocking Fortune
Kısmet Açma Duası ve Vefki
Milk Prayer Recommended by the Prophet - sustenance - blessing
PEYGAMBERİMİZİN TAVSİYESİ: SÜT DUASI
Butun Buyuleri Bozmak Icin 100 Kere Okunan Dua 2
Bütün Büyüleri Toptan Bozan Ayet Terkibi
Most Virtuous Duas from the Quran
En Faziletli Kur’an Duaları
The Jinn Letter and Methods of Protection
Cin Mektubu ve Korunma Yöntemleri

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Paranormal Dergi | © 2024 |