Karınca Duası: Anlamı ve Hikayesi
Karınca Duası Nedir?
Karınca Duası, halk arasında Hz. Süleyman (a.s.) döneminde yaşanan bir kuraklık esnasında bir karıncanın yaptığı dua olarak bilinir. Bu dua, bolluk ve bereket temennisi ile yapılır ve çoğu zaman dua metni olarak dükkan ya da işyeri gibi alanlarda asılır.
Karınca Duası Ne İçin Okunur?
Karınca Duası, kişilerin maddi sıkıntılardan kurtulması, borçlarından arınması ve refaha ulaşması için okunur.
- Bu dua, Allah’tan rahmet, yardım ve bereket talebi ile edilir.
- Dükkan veya işyeri duvarına asıldığında, o işyerine bereket getireceğine inanılır.
- Duada yer alan peygamberler, melekler, kutsal kitaplar ve Ashab-ı Kehf isimlerinin şefaatine vesile olması umulur.
Karınca Duası Hikayesi
Hz. Süleyman (a.s.), kuraklığa son vermesi için Allah’tan rahmet dilemek üzere, halkı ve hayvanları bir araya getirerek topluca dua etmeye çıkar. Bu esnada, yerde sırtüstü yatmış bir karıncanın dua ettiğini görür.
Karıncanın duası şu şekildedir:
“Allah’ım, ben senin mahlukatından bir mahlukum; senin vereceğin rızıktan müstağni olamam. Bize su gönderirsen sulanırız ve rızka mazhar oluruz. Ya rahmetini gönder bizi yaşat, ya da helak olalım.”
Arapçası:
اللَّهُمَّ إِنِّي عَبْدٌ مِنْ عِبَادِكَ لَا أَسْتَغْنِي عَنْ رِزْقِكَ. اللَّهُمَّ إِنْ أَرْسَلْتَ لَنَا الْمَطَرَ حَيِينَا وَإِنْ مَنَعْتَهُ هَلَكْنَا. اللَّهُمَّ أَرْسِلْ رَحْمَتَكَ وَأَحْيِنَا.
Bu durumu gören Hz. Süleyman (a.s.), topluluğa şu şekilde seslenir:
“Geri dönün. Sizin duanızdan başka bir dua sebebiyle Allah rahmetini gönderecek.”
Bu rivayet, İmam Ahmed b. Hanbel’in ez-Zühd (1/73) eserinde yer almakta olup, Hâkim (1/473) ve İbn Hacer (Şerhu Müşkili’l-Âsâr, 2/331) tarafından da nakledilmiştir.
Karınca Duası Yazılışı, Okunuşu ve Anlamı
Karınca Duası Yazılışı (Arapça):
اللهُمَّ يَا رَبِّ جِبْرَايِلَ وَمِيْكَاِلَ وَإِسْرَافِيْلَ وَعَزْرَايِلَ وَإِبْرَاهِيْمَ وَإِسْمَاعِيلَ وَإِسْحَاقَ وَيَعْقُوبَ وَمُنْزِلَ الْبَرَكَاتِ وَالتَّوْرَاةِ وَالزَّبُورِ وَالإِنْجِيلِ وَالْفُرْقَانِ وَلَا حَوْلَ وَلَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ الْعَلِيِّ الْعَظِيمِ. لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ الْمَلِكُ الْحَقُّ الْمُبِينُ. مُحَمَّدٌ رَسُولُ اللَّهِ صَادِقُ الْوَعْدِ الْأَمِينُ. يَا رَبِّ يَا رَبِّ يَا حَيُّ يَا قَيُّومُ يَا ذَا الْجَلَالِ وَالإِكْرَامِ. أَسْأَلُكَ يَا رَبَّ الْعَرْشِ الْعَظِيمِ أَنْ تَرْزُقَنِي رِزْقًا حَلَالًا طَيِّبًا بِرَحْمَتِكَ يَا أَرْحَمَ الرَّاحِمِينَ. يَمْلِيحَا، مَكْسَلِينََا، مِسْلِينَا، مَرْنُوشَ، دَبَرْنُوشَ، شَاذَنُوشَ، كَفَشْتَتَيُّوشَ، قِطْمِيرُ.
Karınca Duası Okunuşu:
“Allahümme yâ Rabbi Cebrâîle ve Mîkâîle ve İsrâfile ve Azrâile ve İbrahime ve İsmaile ve İshaka ve Yakube ve münzilel berakâti vet Tevrâti vez-Zebûrî vel İncîle vel Furkan. Ve lâ havle ve lâ kuvvete illa billahil aliyyil azîm. Lâ ilâhe illallahül melikül hakkul mübin. Muhammedüre Resûlullahi sadikul va’dil emin. Yâ Rabbi, Yâ Rabbi, Yâ Hayyu, Yâ Kayyum, Yâ zel Celali vel İkram. Es’elüke yâ Rabbel arşil azimi en yerzükani rizkan halalen tayyiben birahmetike yâ erhamer Rahimin. Yemliha, Mekselina, Mislina, Mernuş, Debernuş, Şazenuş, Kefetatayyuş, Kıtmîr.”
Anlamı:
“Ey Cebrail’in, Mikail’in, Israfil’in, Azrail’in, İbrahim’in, Ismail’in, Ishak ve Yakub’un Rabbi Allah’ım! Ey bereketleri indiren, Tevrat’ı, Zebur’u, İncil’i ve Furkan’ı indiren Rabbim! Gücün ve kudretin yalnızca Büyük ve Yüce olan Allah’a ait olduğunu kabul ediyorum. Apaçık hak olan Allah’tan başka ilah yoktur. Hz. Muhammed, sadık ve emin olan Allah’ın elçisidir. Ey Rabbim! Ey Rabbim! Ey diri ve kaim olan! Ey celal ve ikram sahibi! Ey azamet sahibi olan arşın Rabbi! Beni helal ve temiz bir rızıkla rızıklandır, senin rahmetinle ey merhametlilerin en merhametlisi! Debernuş, Şazenuş, Kefeştetayyuş, Kıtmir, Yemliha, Mekselina, Mislina, Mernuş (Ashabı Kehfin isimleri).”
Views: 19